Werpstralen – de volgende stap naar automatisering

Werpstralen is dé oplossing als aantallen groter worden, afmetingen repeterend en er behoefte is voor het optimaliseren van het straalproces.

Wanneer wordt werpstralen gebruikt?

Het werpstralen wordt veelvuldig gebruikt in producties waar grotere hoeveelheden producten of grotere oppervlakken gestraald moeten worden. De toepassing waarvoor de werpstralers voornamelijk gebruikt worden is: Het verfraaien van oppervlakte, verwijderen van walshuid/oxide, ontlakken of opruwen van oppervlakken. Daarnaast wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt voor het ontzanden na een gietproces. Het voordeel van de werpstraler is dat deze inzetbaar is voor nagenoeg alle materialen.

Waarom werpstralen?

De keuze voor een werpstraler heeft doorgaans een economisch gemotiveerde reden. Wanneer grotere aantallen en/of producten gestraald moeten worden, dan wordt het al snel interessant om een werpstraler in te zetten voor uw straalproces.
Daarnaast is het een groot voordeel dat een werpstraalinstallatie geen dure perslucht gebruikt. De combinatie van een goedkoper straalproces waarbij er geen dure handen meer nodig zijn om de (grote) producten stralen maakt het een zeer interessante straaloplossing.
Enkele voorbeelden van producten die gereinigd worden met een werpstraalinstallatie zijn: Balken voor staalconstructies, velgen of gietstukken.

De werking van een werpstraler

De naam zegt het al van de werpstraler, het is letterlijk een machine die straalmiddel werpt. In tegenstelling tot een installatie die straalmiddel blaast. Afhankelijk van het type werpstraler bevat de machine een of meerdere werpwielen. Deze werpwielen draaien met een toerental van circa 3000 omwentelingen per minuut, dit is overigens instelbaar. Het straalmiddel wordt hierdoor met een snelheid van circa 80 meter per seconde op het product geworpen. Dit is bijna een snelheid van 300 kilometer per uur!

Het gebruikte straalmiddel wordt via een transportschroef en een elevator naar de bovenkant van de machine getransporteerd. Aansluitend hieraan wordt het straalmiddel gereinigd in de gritreiniger. Wanneer het straalmiddel gereinigd is zal het opnieuw in de straalinstallatie gebracht worden. De machine is aangesloten op een filterinstallatie om het stof uit de installatie te verwijderen.

De bepalende parameters voor de functionele werpstraler

Er zijn verschillende parameters om een straalproces succesvol te maken. Deze kunnen per klant verschillen. Enkele van deze parameters:

  • De hoek waarin gestraald wordt.
  • De duur van het straalproces
  • De samenstelling en de vorm van het straalmiddel
  • Het formaat van het straalmiddel
  • Het principe en de straalintensiteit.

Al deze parameters worden naar wens afgesteld, zo bent u altijd verzekerd van een perfect werkend straalproces.

De verschillende werpstraalmachine types:

  • Hangbaan batch:
    Het transport van de producten vindt hierbij plaats via een monorail systeem met dubbele kraan of trolley. Geschikt voor behandeling op basis van seriematige doorloop van grote producten.
  • Hangbaan doorloop:
    De hangbaan doorloop heeft dezelfde werking als voorgaande installatie, echter is hierbij de doorloop continu in tegenstelling tot de seriematige oplossing van de hangbaan batch.
  • Rollenbaan:
    Producten worden op een rollenbaan geplaatst en met een instelbare snelheid door de straalinstallatie getransporteerd Desgewenst met opties, zoals: PLC besturing, frequentieregelaars, vol automatische procesafloop of explosie beveiligde uitvoering.
  • Gaasband:
    De te stralen werkstukken worden gelijkmatig over de gaasband door de installatie getransporteerd en in doorloop gestraald. De machine kan daardoor eenvoudig in een bestaand productieproces worden geïntegreerd.
  • Muldenband“:
    “Stortgoederen” worden in een eindeloze rubberband of bij zwaardere delen stalen band geplaatst en worden door de vorm van de band “gemixt” en volledig gestraald. Deze wijze van stralen is zowel geschikt voor stralen in batches of op basis van een continue proces.
  • Draaitafel:
    Product wordt op een roterende tafel geplaatst en aansluitend gestraald. Dit proces is zelfs te leveren in combinatie met een beladingsrobot. Zo wordt het volledige proces geautomatiseerd.
  • Buizenstraler:
    Langwerpige ronde delen (bijvoorbeeld lantarenpalen) worden op diabolo rollen geplaatst. Door de vorm van de wielen is zowel een roterende als lineaire beweging langs het werpwiel

Straalmiddel voor de werpstralen

Er zijn een aantal soorten straalmiddel die geschikt zijn voor een werpstraler. Steelshot, steelgrit en geknipte draad in zowel RVS als Staal zijn het meest geschikt voor dit type installaties. Korund en glasparels zijn ongeschikt voor het gebruik in een werpstraler.
Het juiste en meest (economische) efficiënte straalmiddel is afhankelijk van vele factoren en kan door Leering Hengelo geadviseerd en geleverd worden.

Meer informatie?

Voor informatie en een deskundig advies, neem contact op met onze medewerkers van de afdeling Straal- en Oppervlaktetechniek. Wij staan altijd voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.